De stichting
erve weusthag
De stichting
erve weusthag
De stichting
In 2012 is de vereniging Vrienden van het Weusthag opgericht. Een burgerinitiatief met als doel de gemeente te ondersteunen bij de transformatie van het 220 ha grote Weusthag naar een burgerpark.
In 2020 hebben de vrienden in opdracht van de gemeente een gedragen ambitieplan ontwikkeld waaruit de bestuurlijke opdracht volgde om samen de verblijf -en functiewaarde van de zuidelijke entree en kinderboerderij te verbeteren. Het resultaat is ‘Erve Weusthag’ dat per 1 januari 2024 wordt geëxploiteerd door de vrienden die hiervoor de stichting Erve Weusthag hebben opgericht.
De stichting erve Weusthag is een sociale instelling met als doel het authentieke Twentse landschap te laten ervaren en te leren om in samenhang met elkaar en de natuur gezond te leven. Daarnaast blijven we onze oorspronkelijke rol als ideeën makelaar, verbinder en aanjager van allerlei initiatieven die erve Weusthag kunnen versterken uitvoeren.
Mensen maken het verschil
Doe je mee op de boerderij? Bij ons staat elkaar ontmoeten om een bijdrage te kunnen leveren aan de dagelijkse werkzaamheden in Erve Weusthag centraal. Samen met SWB en Gildebor ondersteunen we mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Helpen we jongeren hun mentale weerbaarheid te vergroten en ontwikkelen we werkfit trajecten.
Want, met elkaar en in samenhang met de natuur leven is voor iedereen gezond.
Een kleine geschiedenis
In de 19e eeuw was het Weusthag onderdeel van het buurtschap Hasselo. Een boermarke vallende onder de Hanzestad Oldenzaal. De eerste industriële ingreep in het landschap was de kleiwinning voor de baksteenindustrie. De hierdoor gevormde kleigaten van Rientjes zijn nu van grote ecologisch waarde.
In de vroeg 20e eeuw werd het waterwinningsgebied Hasselo ingericht. De bestemming als drinkwatergebied is de reden dat het gebied altijd zijn landelijke karakter heeft behouden. Ook toen midden 80’er jaren de A1 het gebied doorsneed. Letterlijk werd het buurtschap door de A1 gescheiden van elkaar. De uitbreiding van de stad Hengelo noordelijk van de A1 zorgde ervoor dat het huidige Weusthag ingesloten kwam te zitten tussen woonwijken en industriegebieden. Daarmee is het Weusthag een unieke plek geworden dat zijn landelijke karakter altijd heeft weten te behouden. Te klein voor een economische boer, maar groot genoeg om Erve Weusthag met een hedendaagse noaberschap te laten ontstaan.
De organisatie
Stichting Erve Weusthag brengt mensen samen die eenzelfde doel nastreven en daarvoor samen willen werken. Het benodigde ondernemerschap voor een duurzame ontwikkeling en exploitatie wordt georganiseerd door een diverse groep bestuurders, adviseurs, partners en andere helpende handen.
Hans Oude Avenhuis
Voorzitter
Project -en programma ontwikkeling
Harrie Evers
Penningmeester
Sponsoring en donaties
Marieke de Jong
Secretaris
Activiteiten ontwikkeling
Marcel Vorgers
Bestuurder
Landschapsinrichting
Johan Keizer
Bestuurder
Kringlooplandbouw
Saskia Oelen
Beheer kinderboerderij
Communicatie
Tjim Wijering
Beheer kinderboerderij
Zorg voor mensen